Избери език: bg en

Новини / Новите изисквания за захар в натуралните сокове

От 28 април 2015 г. захарта се заличава от списъка на разрешените съставки за сокове от плодове. В минимални количества тя остава допустима за нектарите.

Това става факт с промени в Наредбата за изисквания към напитките от плодове, с които правителството въведе в националното ни законодателство изискванията на Директива 2012/12/ЕС за соковете от плодове и някои сходни продукти, предназначени за консумация от човека, съобщиха от прес-службата на кабинета.

Директивата се свежда само до соковете и нектарите от плодове. За останалите напитки, съдържащи плодов сок или екстракти от растения, тя не е приложима. В тази връзка с постановлението събирателното понятие "напитки от плодове" се заменя със "сокове от плодове и нектари от плодове".

В соковете захар няма да бъде влагана, а в нектарите - тя ще е в минимални количества.

В наредбата е направено и разграничение между сок от изстискани плодове и такъв от концентрат. Включват се доматите в списъка на плодовете, използвани за производство на сокове от плодове и се намаляват стойностите по скалата на Брикс за някои плодове - т. е. захарното съдържание на единица воден разтвор. Освен това се въвежда и изискване към наименованията на продуктите, които да отразяват плодовете, представени в списъка на съставките.

Контакти

бул. "Д-р Петър Дертлиев" № 42
Грийн Център, ет. 3, офис 15
1324, гр. София, България
тел.: 02/ 4 447 404
тел./факс: 02/ 9 250 777